moving therapy forward

CZ zorgverzekeraar kiest voor digitale therapie Moovd

Zorgverzekeraar CZ is per 1 november 2021 een partnership aangegaan met Moovd en vergoed als eerste zorgverzekeraar digitale EMDR en Exposure therapie voor de GGZ. Deze ontwikkeling past bij de ambitie van CZ om de zorg middels digitalisering toekomstbestendig te maken. Judith Verlind, CZ zorgverzekeringen: “Wij denken dat digitalisering in de GGZ essentieel is om de zorg toekomstbestendig te maken in deze tijden van toegenomen vraag, wachtlijsten, personeelstekorten en stijgende kosten. Dat vraagt om radicale vernieuwingen.”

Een van de belangrijkste voordelen van digitale therapieën is dat het psychologen veel werk uit handen neemt bij bijvoorbeeld EMDR-therapie. Daarbij moet de cliënt een of meer taken uitvoeren om zo het werkgeheugen te belasten en wordt tegelijkertijd gesproken over emotionele herinneringen. Normaal moet de psycholoog of therapeut het werkgeheugen zelf belasten en in de gaten houden of de cliënt voldoende wordt belast, maar het programma neemt dit over. Via telefoon, tablet of PC/laptop worden de taken aan de cliënt aangeboden waarbij het programma de werkgeheugenbelasting meet en optimaliseert: iets dat de therapeut normaal naar eigen inzicht moet doen. Het algoritme werkt hier dus samen met de therapeut. Dat kan in de praktijkruimte, maar ook bij de cliënt thuis via beeldbellen.

Effectievere therapie dankzij algoritmes

30% tijdsbesparing en betere patiëntuitkomsten binnen behandeltrajecten

Kamphuis: “Vaak duurt een EMDR-sessie 90 minuten, maar met deze oplossing kan het ook in 60 minuten. Op de lange termijn gaat dat heel veel schelen aan tijd en wachtlijsten.” En ook de kwaliteit van de zorg wordt beter: “ Het is nauwkeuriger, zien we uit onderzoek. We zien een 20% betere SUD-daling (emotionele reactie) ten opzichte van traditionele vingerbewegingen. Dit heeft een verhogend effect op de kwaliteit van leven van de cliënt.’’

Lange wachtlijsten nemen af

Tijdens de coronatijd is de technologie van Moovd grootschalig en succesvol gebruikt door grote partijen in de GGZ. Inmiddels maken al meer dan 600 zorgverleners gebruik van de diensten van Moovd. Het uiteindelijke doel van digitalisering is doelgericht behandelen: behandelaren kunnen meer mensen helpen en zo kunnen de wachtlijsten voor de GGZ afnemen. Verlind: “Dat gaat op deze kleine schaal nog niet lukken, maar deze samenwerking is een begin. En dan hoop ik dat er meer zullen volgen en we uiteindelijk de gewenste impact te kunnen gaan maken.

Wanneer ga jij mee in de digitale transitie?

Zet de eerste stap met digitale therapie met onze keuzehulp

Gerelateerde berichten

kernelofwisdom

Joelle Anderson from Canada: “Digital Therapy helps us to create an ideal ...

lees meer
kernelofwisdom

Joelle Anderson uit Canada: “Digitale Therapie helpt ons een ideale wereld...

lees meer

Welshop investeert in digitale therapie van Moovd en neemt daarmee de financiël...

lees meer